sobota, 12 kwietnia 2014

Dzień Czekolady - zjeść ją, czy nie zjeść ?

Jeść czekoladę, czy nie? - oto jest pytanie

Mówi się, że czekolada jest dobra na smutki i depresje. Jest też idealna, jeśli chcemy przybrać kilka kilogramów tu i ówdzie :)

Pewna amerykańska pisarka trafnie napisała: "Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek"

Przedstawię zatem kilka zalet i wad czekolady.

Zalety:

Czekolada ma właściwości uspokajające i relaksujące. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3, E.
Po zjedzeniu czekolady wzrasta w organizmie poziom endorfin i serotoniny. Serotonina odpowiada za ogólne odprężenie organizmu, zrelaksowanie, zapobiega pojawianiu się depresji. Endorfiny to nic innego jak potocznie zwane "hormony szczęścia", które potęgują odczuwanie przyjemności.
Gorzka czekolada bogata jest w magnez, co ułatwia wchłanianie wapnia, przeciwdziała stresom.
Należy też wspomnieć o zawartych w czekoladzie flawonoidach, które opóźniają proces starzenia, uelastyczniają ściany tętnic, rozkurczają naczynia krwionośne.
Czekolada wzmacnia nasze serce, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz chorób nowotworowych.



Wady:

Czekolada, jak wszystko na tym świecie, ma też swoje wady. Największą z nich jest kaloryczność tego przysmaku. Nie jest wskazane spożywanie czekolady w nadmiarze, jeśli chcemy mieć smukła sylwetkę. Ponad to może ona powodować alergię i obciążać wątrobę. Czekolada ma w swoim składzie kofeinę, która uzależnia.


Cudowny środek!!!

Jest sposób, by uczcić Dzień Czekolady nie objadając się nią nadto :)

Podczas wieczornej kąpieli wlej do wanny kilka kropel olejku kakaowego, a ciało umyj czekoladowym żelem pod prysznic. Po kąpieli delikatnie wmasuj balsam czekoladowy. Kosmetyki takie jak olejek kakaowy, balsamy i żele czekoladowe, maseczki, peelingi, pomadki czekoladowe mają silne właściwości nawilżające i regenerujące, uelastyczniając skórę. Działają też rozświetlająco nadając skórze blask.






Wesołego Dnia Czekolady :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz